Online álláskeresés: Hogyan keress állást az interneten – a Jooble állásportál tippjei

Dátum: 2024-09-27 | Szerző: Prisero


Az internet korában csakúgy mint az élet minden területe, az álláskeresés is átalakult. A hagyományos, nyomtatott formában, hirdetőtáblákon vagy az újságban megjelenő hirdetések helyett ma már az online platformok uralják a piacot. Ez tulajdonképpen számos előnyt jelent a munkakeresők számára, hiszen az online álláskeresés kényelmes, gyors és rendkívül hatékony módja a munkakeresésnek. Az állás távoli oldalon rengeteg nagyszerű lehetőséget találsz, ha éppen munkát keresel.

Jooble: Használj megbízható állásportálokat

Az online álláskeresés alapja a megfelelő platformok ismerete. Az interneten számtalan weboldalon hirdethetnek álláslehetőségeket, de nem biztos, hogy mindegyik megbízható is. Fontos, hogy megbízható, hiteles oldalakon keress, mert így elkerülheted a csalásokat vagy a komolytalan ajánlatokat.

A Jooble például egy nemzetközi álláskereső portál, amely több mint 70 országban, köztük Magyarországon is elérhető, egyszerű és hatékony keresési rendszerrel, amely több ezer álláslehetőséget gyűjt össze különböző forrásokból egy helyre. Az oldal használata nagyon egyszerű, hiszen a felhasználóbarát platform lehetőséget ad a használatra regisztráció nélkül is. Viszont ha regisztrálsz, akkor feltöltheted a profilodat, bekapcsolhatod az értesítéseket bizonyos állásajánlatokra, illetve a munkáltatók is felvehetik veled a kapcsolatot, ha megadod az érdeklődési köreidet.

Azonban ahhoz, hogy sikeres legyél, nem elég csak a megfelelő platformokat ismerni. Ismerd meg azokat a technikákat, amivel egyszerűbben és gyorsabban megtalálhatod álmaid munkáját.

Készítsd el a tökéletes önéletrajzot

Egy jó önéletrajz az online álláskeresés alapja. Sok álláskereső úgy gondolja, hogy ez csupán formalitás, ám valójában ez az első benyomás, amit a munkaadó rólad kap. Egy jól megírt és átlátható önéletrajz segíthet kitűnni a jelentkezők közül. A HR-esek sokszor több tucat, sőt több száz önéletrajzot is átnéznek egy adott pozícióra való toborzásnál. Azon felül természetesen, hogy tartalmaznia kell a személyes adatokat, a munkatapasztalatokat, végzettségeket és készségeket, nagyon fontos szempont az önéletrajzod struktúrája. Ezért fontos, hogy a CV-d rövid és lényegre törő legyen, logikusan legyen felépítve, és nem árt, ha olyan kulcsszavakat használsz benne, amelyek relevánsak az adott munkakörhöz vagy amik az adott hirdetésben szerepelnek (pl. „projektmenedzsment”, „csapatvezetés”), hiszen sok online platformon automata rendszerek szűrik az önéletrajzokat.

Készíts LinkedIn profilt

Napjainkban az álláskeresők legkedveltebb platformja a LinkedIn, ahol nemcsak te kereshetsz állást, hanem a munkaadók is megtalálhatnak téged és szakmai kapcsolatokat is építhetsz. Éppen ezért fontos, hogy az online profilod teljes és naprakész legyen. A legfontosabb egy üzleti jellegű, minőségi profilkép, egy rövid, de lényegre törő bemutatkozás, és ajánlásokat gyűjtése, amik növelik a profilod hitelességét és segítenek kitűnni.

Csatlakozz különböző online közösségekhez

A közösségi média nemcsak szórakozásra és kapcsolattartásra jó, hanem az álláskeresésben is segítséget nyújthat. Számos szakmai csoport és fórum létezik, ahol szakmai kapcsolatokra tehetsz szert vagy éppen érdekes munkalehetőségekről értesülhetsz. Például számos munkaerőpiaci csoport található a Facebookon is, ahol állásajánlatokat osztanak meg és akár az Instagram és a Twitter is hasznos lehet, hiszen néhány iparágban (pl. marketing, dizájn) itt is megjelenhetnek állásajánlatok, a Jooble oldalán pedig megtalálsz minden aktuális álláshirdetést a lehető legtöbb kategóriában.

Legyél proaktív - cselekedj most

Az online álláskeresés során fontos, hogy ne csak várd a lehetőségeket, hanem cselekedj is. Küldd el minél több helyre az önéletrajzod, sőt, adj be spontán jelentkezéseket olyan cégekhez, ahol szívesen dolgoznál, még akkor is, ha nincs nyitott pozíció. Ez megmutatja, hogy elhivatott vagy, és sokszor előfordul, hogy egy ilyen jelentkezés alapján hívnak be interjúra, amikor megüresedik egy hely. 

Ismerd meg az interjúk menetét és készülj fel rá

Az online álláskeresés gyakran online állásinterjúval jár. Ez lehet Skype-on, Zoomon vagy más platformon keresztül. Erre ugyanolyan alaposan kell felkészülni, mintha személyesen találkoznál a munkaadóval:

  • Megfelelő technikai feltételek: Minden esetben győződj meg róla, hogy jó minőségű webkamerát és mikrofont használsz
  • Rendezett háttér: Előnyös, ha csak egy fehér fal látszik a háttérben és nem egy teljesen berendezett szoba
  • Öltözködés: Még ha otthonról is jelentkezel be, öltözz fel professzionálisan
  • Kommunikációs készségek: Az online interjúk során talán még fontosabb a tiszta és érthető kommunikáció, mivel a non-verbális jelek, mint a testbeszéd itt kevésbé érzékelhetőek.

Természetesen nem minden interjú megy online, vagy sokszor csak az első interjú virtuális, a második pedig már személyes. Akárhogy is legyen, mindig készülj fel rá és ismerd meg a cég vállalati értékeit, hogy a legjobb válaszokat tudd adni.

Blog